Nasjonal sikkerhetsmyndighet har oppdaget mistenkelig IT-aktivitet hos flere virksomheter

Publisert: 07. sep 20 kl. 15:18

Kilde:  vg.no

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har oppdaget mistenkelig aktivitet hos flere virksomheter i forbindelse med undersøkelsen av dataangrepet mot Stortinget.

Etter IT-angrepet mot Stortinget i forrige uke har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) jobbet tett med sikkerhets- og etterretningstjenestene om håndteringen.

Det er nå oppdaget lignende mistenkelig aktivitet hos andre virksomheter, både offentlige og private, opplyser NSM i en pressemelding.

Har iverksatt tiltak

– Vi opplever til stadighet forsøk på digitale angrep mot norske samfunnsverdier og vil derfor sterkt oppfordre både virksomheter og privatpersoner til å bidra i forebyggende sikkerhetsarbeid, sier avdelingsdirektør Bente Hoff i en pressemelding.

NSM Nasjonalt cybersikkerhetssenter koordinerer og bistår de aktuelle virksomhetene med analyse, rådgivning og tekniske tiltak.

NSM oppfordrer virksomheter til å blant annet benytte totrinnsautorisering og unike passord per tjeneste, i tillegg til å gjennomføre jevnlige sikkerhetsoppdateringer.

T-angrep mot Stortinget og i Innlandet

Dataangrepet mot Stortinget ble offentlig kjent tirsdag 1. september, men ble oppdaget uken før. Stortingets administrasjon ble da oppmerksomme på uautoriserte pålogginger i epostkontoer tilknyttet Stortinget.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/MRxrbM/nasjonal-sikkerhetsmyndighet-har-oppdaget-mistenkelig-it-aktivitet-hos-flere-virksomheter

"Nordmenn bekymrer seg for cyberangrep"

Publisert: 03. feb 20

kl. 10:45

Kilde: ntb

39 prosent av nordmenn er svært bekymret for at cyberangrep skal slå ut viktige styringssystemer de kommende fem årene, viser befolkningsundersøkelsen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

35 prosent er svært bekymret for et terrorangrep. Deretter følger flom med 28 prosent og en kapring eller skoleskyting med 27 prosent.

https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/nordmenn-bekymrer-seg-for-cyberangrep-1.1658041

"Fremtidens krig kan skje helt uten militærangrep"

Publisert 5. nov. 18

kl.10:19

Kilde:  nrk.no

Samtidig som «liksom-krigen» Trident Juncture foregår, er Norge allerede utsatt for cyberangrep hver dag. Holder vi ikke tritt med teknologiutviklingen risikerer vi å bli overkjørt, mener sjefen i Cyberforsvaret.

https://www.nrk.no/trondelag/norge-blir-stadig-utsatt-for-cyberangrep-1.14265003

"Cyberangrep kan foreløpig ha kostet Hydro opptil 350 millioner kroner"

Publisert: 26. mar 18

kl. 16:14

Kilde: aftenposten.no

Den foreløpige evalueringen fra Hydro viser at det økonomiske tapet etter den første hele uken etter cyberangrepet er på rundt 300–350 millioner kroner.

https://www.aftenposten.no/norge/i/e8M77M/cyberangrep-kan-foreloepig-ha-kostet-hydro-opptil-350-millioner-kroner

Russland anklages for massivt hackerangrep

"Norge opplever slike dataangrep eller forsøk på det annenhver uke"

Publisert: 17. Apr 18

kl. 19:39

Kilde: Dagbladet

Foreløpig er det uvisst om Norge har blitt rammet i forbindelse med det massive dataangrepet som ble kjent mandag. Nasjonal sikkerhetsmyndighet avslører at Norge opplever lignende angrep ofte.

https://www.dagbladet.no/nyheter/norge-opplever-slike-dataangrep-eller-forsok-pa-det-annenhver-uke/69716717

"5.000 cyberangrep mot norske organisasjoner i fjor"

Publisert: 28. jan 18 kl. 15:57

Kilde:  e24.no

I operasjonssentralen til NorCERT i Oslo går alarmen flere ganger i timen året rundt. Der overvåkes datastrømmen inn til Norge, og direkte inn i en rekke bedrifter og sårbare organisasjoner. I et sensornettverk kan NSM måle angrep eller forsøk på innbrudd hos bedrifter som forvalter eller eier kritisk informasjon eller kunnskap i Norge. I fjor avslørte sensorene i systemet 20.000 mistenkelige datastrømmer. Etter sjekk var det 5.000 varsler som ble fulgt opp som en ekte trussel.

https://e24.no/naeringsliv/i/4qrBjq/5000-cyberangrep-mot-norske-organisasjoner-i-fjor